Helleborus en bloemschikken

Meer en meer beginnen floristen de sierwaarde van de Helleborus te ontdekken in de florale kunst. Waarschijnlijk heeft dit alles te maken met de natuurlijkheid van de plant. De bloemen worden het liefst gebruikt als ze in de natuur in bloei staan. Helleborus wordt niet graag geforceerd, hoewel dit door vele kwekers wordt gedaan om bloemen te hebben voor kerstdag.

Selecties die op een natuurlijke wijze bloeien zijn dan ook het meest geschikt om in bloemstukken te verwerken. Bepaalde Niger-soorten (Kerstroos) bloeien van nature voor kerst. Dit is de meest gekende Helleborus, maar er zijn ondertussen veel betere selecties die langer houdbaar zijn in bloemstukken. Vooral planten die verkregen zijn door het kruisen van verschillende soorten Helleborus zoals Helleborus Candy Love, Helleborus Snow Love, Helleborus Emma. Ze hebben de voorbije winter aangetoond tot de werkelijke top te behoren van planten die kunnen gebruikt worden in bloemstukken.

Waarom zijn deze planten nu geschikt voor bloemschikken?

De planten hebben stevige en ook lange stengels. De bloemen verwelken niet en blijven op water minstens 1 maand houdbaar. De kleur is wel beperkt tot wit – met soms een roze verkleuring maar in de winterperiode en vooral rond Kerst is dit ideaal.

In het vroege voorjaar kunnen ook alle andere selecties gebruikt worden:

De stengelbloemige Helleborus: H.Argutifolius, H.x Sternii en H.Foetidus: deze selekties hebben een grote sierwaarde door hun trosvormige bloemen. De frisgroene bloemen van Argutifolius en Foetidus zijn zeer goed verwerkbaar in groenwitte bloemstukken. Ze geven een natuurlijke look aan het boeket. H.x Sternii heeft meer een rode verkleuring en is dan ook ideaal voor de Valentijnperiode.

De bloemen zijn trosvormig op een stevige stengel. Ook op water zijn de planten goed houdbaar maar knip de trossen niet af wanneer ze pas aan het bloeien zijn. Het is beter te knippen als de planten uitgebloeid zijn. De bloemen blijven toch mooi fris groen omdat een Helleborus geen bloembladeren maar wel kelkbladeren heeft. Een Kelkblad verwelkt niet en blijft aan de plant. Er is wel verkleuring naar groen maar dit heeft zo ook zijn charmes.

Meer gekend zijn natuurlijk de Orientalis hybriden. Ze zijn beschikbaar met witte tot zwarte bloemen. De bloemen zijn jammer genoeg niet zo goed houdbaar in bloemstukken en worden daarom het best verwerkt met waterbuisjes waarin de bloemstengel gestoken wordt. Op die manier kunnen de bloemen toch minstens één week goed behouden blijven.

Natuurlijke bloemstukken

De grote verscheidenheid aan bloemkleuren biedt vele mogelijkheden voor de florist om in de winter of voorjaarsperiode fleurige, natuurlijke bloemstukken te maken met bloemen die de mensen op hetzelfde ogenblik in hun tuin zien bloeien. Je kan er de tuin mee in de woonkamer brengen. De rode selecties van Helleborus orientalis zijn ook prima geschikt voor de Valentijnperiode. De rode selecties zijn speciaal geslecteerd op hun sterke bloemstengel.

Deze selecties zet je het best niet te veel in het volle zonlicht. De eerdergenoemde selecties zoals Candy Love en Emma kunnen daarentegen uitstekend tegen de felle zon.

Wat biedt de toekomst?

In de nabije toekomst komen nog veel nieuwe selecties op de markt die speciaal gecreëerd voor de florale kunst. Er wordt geselecteerd op de houdbaarheid van de bloemen en ook de stevige bloemstengel.

Het verwerken van natuurlijk materiaal is een must voor elke florist. Seizoensplanten gebruiken in composities of boeketten zorgt voor een klein beetje tuin in de woonkamer.

Sören Van Laer houdt van Helleborus

Sören is een echte liefhebber van Helleborus. In heel veel van zijn winterse creaties speelt ze de hoofdrol. Ook in zijn workshops zal je de mogelijkheid krijgen om met deze wondermooie winterroos te werken.

Drijvende Helleborus, foto PSG Studio
0