De familie Muscari

Productie Muscari, Kwekerij Pletting Nederland

Muscari, “blauw druifje” is een bolgewas dat origineel wordt ondergebracht bij de Aspergefamilie (Aspergaceae). Volgens een nieuw systeem kan het echter ook worden ingedeeld bij de Hyacintenfamilie (Hyacinthaceae). De bekendste soort is de Muscari armeniacum. Dit is de grootst geteelde soort en wordt over het algemeen gebruikt voor de tuinbeplantingen. De Muscari armeniacum wordt ook gebruikt als potplantje en voor in de snijteelt. De laatste jaren heeft de veredeling van Muscari een grote sprong gemaakt waardoor het assortiment vele nieuwe soorten rijker is. De veredeling is gericht op het verbeteren van de eigenschappen van pot– en snij-soorten. De eigenschappen voor een bosje bloemen moeten nu eenmaal anders zijn dan voor een bol op pot. De veredeling van de Muscari bracht ons meerdere kleuren en kleurvarianten binnen de blauwe druif. Momenteel zijn er ook witte soorten veredeld die geschikt zijn voor de pot en de snij.

Hoe ontstaan nieuwe Muscari?

Nieuwe Muscari ontstaan door kruisingen. Een beetje stuifmeel van de ene muscari wordt op de stamper van de andere gebracht in de maand augustus. In oktober is er zaad dat wordt geplant en zo ontstaan er bollen. Pas na 5 jaar zijn de bollen groot en sterk genoeg om bloemen te geven. En dan moet het gewone vermeerderingsproces nog beginnen.

Voor dit vermeerderingsproces gaan de bollen in het najaar in de grond. Ze worden goed afgedekt tegen de kou. In de lente worden de bloemen getopt en haalt de bol haar voedsel uit de bladeren en de stengel. Als die geel zijn en afsterven, is de bol klaar.
De knoppen tussen de bolrokken van deze bollen groeien uit tot nieuwe bollen waarbij de oude bol gebruikt wordt als voedsel.

De blauwe druif is het bekendst van de mooie blauwe trosjes in de voorjaarstuin. Ook kennen de meeste mensen de blauwe druif meer als bol op pot dan als snijbloem. Door de veredeling, maar ook door de temperatuursbehandeling van de bollen is het mogelijk om de meeste soorten van januari tot eind april mooi in bloei te trekken en als snijbloem te gebruiken. Mondjesmaat is de “blauwe” blauwe druif zelfs jaarrond te koop.

Weetjes van de kweker

De bollen worden na het rooien en drogen bij 20°C bewaard. Bij deze temperatuur gaat de bloemaanleg het snelst. Voor bloei laat in het seizoen (maart/april) is het goed om de bollen vanaf 1 oktober bij 17°C te bewaren. Voor een goede bloei is een koudeperiode van 15 tot 16 weken nodig. Het is niet goed om voor eind augustus met de koeling van de bollen te beginnen.  De bloemaanleg bij Muscari is ten opzichte van enkele andere bolgewassen iets later in het seizoen. Te vroeg beginnen met koelen zorgt ervoor dat niet alle bloemen van de bloeiwijze zijn aangelegd.
Goed gewortelde muscaribollen worden in de broeierij (serre op ongeveer 17°C) gebracht en na 10 à 15 dagen bloeien ze. De kweker kan dus zelf een planning opmaken wanneer hij hoeveel bloemen op de markt brengt.

Wat veel mensen niet weten, is dat de blauwe druif in tegenstelling tot zijn naam in de periode van januari tot eind april ook te verkrijgen is in andere kleuren. Naast de gewone blauwe kleur is deze bloem ook verkrijgbaar in zeer zacht lichtblauw, blauw zo donker dat het bijna paars is en in het wit. Er zijn zelfs blauwe druiven die bovenop de bloem nog een extra kuifje hebben. Kortom een bloem om in de gaten te houden. 
Het is leuk om te weten dat de blauwe druif in de tuin elk jaar zelf weer terugkomt. In het voorjaar zijn ze tevens een belangrijke voedselbron voor veel insecten zoals hommels en bijen die gek zijn op de honing die de bloem produceert.

Vaasleven

Het vaasleven van de muscari is beperkt tot een kleine week. Maar de bloemen zijn zo mooi door hun kleur en vorm en brengen zoveel vreugde in huis dat dit de pret niet kan bederven! Mooi recht afsnijden en in een propere vaas met proper water is de belangrijkste boodschap.
Bovendien zijn muscari uitermate geschikt voor bruidswerk en voor heel verfijnde tafeldecoraties!

creatie Sören Van Laer, copyright Fleur Creatif, fotografie Peter Kierkowski

Een must in de lente voor elke florist en voor elke consument! Want muscari zijn de perfecte lentebodes!

Wil je graag zelf aan de slag met lentebloemen? Dan is een workshop bij Sören Van Laer een topidee!

0
    0
    Uw winkelwagen
    Your cart is emptyReturn to Shop