Waar komen tulpen vandaan?
Hoe kan je huis opfleuren met tulpen?

Creatie van collega Philippe Bas

Wist je …
dat tulpen behoren tot de familie van de lelies? Dat ze afkomstig zijn uit Turkije en dat de eerste vracht tulpenbollen die in 1562 in Antwerpen aankwam het begin betekende van de Europese tulpenteelt omdat wij een ideaal klimaat hebben om tulpen te kweken?
De eerste tulpen werden gekweekt door een Vlaming met de naam Clusius in de door hem geleide botanische tuin in Leiden.
Na een inbraak in die botanische tuin verspreidde de tulpenteelt zich snel in Nederland. Er ontstond een echte tulpengekte en tulpen brachten heel veel geld op en waren enkel beschikbaar voor een gegoede klasse.

creatie van collega Julie Vanneste

Wist je …
dat het wel 15 jaar duurt voor je een commerciële tulp op de markt kan brengen?
Nieuwe tulpen ontstaan door kruisingen. Een beetje stuifmeel van de ene tulp wordt op de stamper van de andere tulp gebracht in de maand augustus. In oktober is er zaad dat wordt geplant en zo ontstaan er bollen. Pas na 5 jaar zijn de bollen groot en sterk genoeg om bloemen te geven. En dan moet het gewone vermeerderingsproces nog beginnen.

Wist je …
dat voor dit vermeerderingsproces bollen in het najaar de grond ingaan en goed afgedekt worden tegen de kou? In de lente worden de bloemen getopt en haalt de bol haar voedsel uit de bladeren en de stengel. Als die geel zijn en afsterven, is de bol klaar.
De knoppen tussen de bolrokken van deze bollen groeien uit tot nieuwe bollen waarbij de oude bol gebruikt wordt als voedsel. De knop die naast het groeipunt zit, de zogenaamde a-knop, groeit uit tot een grote bol. De geplante bol bevat naast de a-knop, tussen zijn bolrokken nog meer kleine groeiknoppen, de zogenaamde b-, c-, d- en e-knoppen, die uitgroeien tot kleine bolletjes (klisters). Deze klisters zitten aan de grote bol vast, en worden in de zomer tijdens het pellen (de wortels en oude huid van de bol verwijderen) van de grote bol afgehaald. In het volgende najaar worden ze geplant op het land om uit te groeien tot grote bollen. Op deze manier houdt men een partij tulpen in stand.
Deze bollen worden tussen half juni en half augustus uit de grond gehaald. We noemen dit proces rooien. De bollen worden daarna gepeld, gesorteerd en in verluchte bakken bewaard en na de groeiperiode gaan ze een rustperiode tegemoet.
Grote bollen gaan naar de broeierij, naar de export of naar de consument en de rest – de kleine bollen – gaan terug de grond in.
Wist je …
dat in het natuurlijke proces bollen in het najaar de grond ingaan om in de lente te bloeien?

Wist je …
dat er bedrijven bestaan die gespecialiseerd zijn in het broeien van tulpen? Dit betekent dat je bollen een kunstmatige winter bezorgt van ongeveer 16 weken en dat ze in januari al kunnen bloeien.
In augustus vindt het natuurlijk proces van bloemaanleg plaats. Je kan de bollen pas in een kunstmatige winter brengen als dat proces in orde is.
Daarna worden bollen opgeplant in bakjes met zand erover om de bol op haar plek te houden, ze wortelen op 2°C wortelen en daarna worden ze koel bewaard.
Wist je …
dat goed gewortelde tulpenbollen in de broeierij (ongeveer 17°C) worden gebracht en dat ze na 21 tot 23 dagen bloeien?

Wist je …
dat tulpen met bol uit de aarde gehaald worden en dan machinaal gesorteerd en afgesneden en gebundeld worden? Ze worden in fusten (bloemenbakken) gestoken en zo gaan ze naar de veiling of direct naar de klant!

Wist je …
dat er wel meer dan 150 verschillende variëteiten tulpen bestaan? Er zijn tulpen in heel veel verschillende kleuren. Bovendien zijn er enkele, dubbele, gefranjerde, botanische, parkiettulpen … Ook Franse tulpen worden in Nederland gekweekt 
Wist je …
dat tulpen mooi recht afgesneden moeten worden en in een propere vaas met vers en zuiver water moeten geplaatst worden? Zo beleef je heel veel plezier aan tulpen.

Wist je …
Dat je heel veel inspiratie kan vinden om zelf creaties met tulpen te maken in het internationale magazine Fleur Creatief? Hieronder alvast een aantal voorbeelden van collega floristen.
En wist je dat dit allemaal professionele foto’s zijn van Kurt Dekeyzer en team van PSG Studio in Hasselt?

0
    0
    Uw winkelwagen
    Your cart is emptyReturn to Shop