een schitterend assortiment vol kleur en geur, fotocredit 365dagenbloemen.nl

Bijzondere geur
De pioenroos is geen roos, zoals de naam doet vermoeden. De pioen behoort tot de Paeoniaceae-familie. ‘Sarah Bernhardt’ is de bekendste pioen die als snijbloem wordt verhandeld, maar zijn nog veel meer mooie soorten. Van ‘eenvoudige’ enkelbloemige tot weelderige gevulde pioenen in alle tinten van wit, geel, roze en rood. Veel soorten geuren, maar er is niet één typische pioengeur. Sommige pioenen geuren als rozen, maar er zijn ook soorten die de kamer kunnen parfumeren met een honingzoet of zelfs citroenachtig aroma.
De bloemblaadjes van de pioen lijken wel zijde of van een heel bijzondere soort papier: broos en fragiel.

creatie van collega Moniek Vanden Berghe

Geneeskrachtig
De pioen heeft altijd tot de verbeelding gesproken. In eeuwenoude Griekse en Chinese geschriften wordt de pioen al beschreven. De plant wordt gewaardeerd om haar onwaarschijnlijk mooie bloemen en geneeskrachtige werking. Dat laatste verklaart waarschijnlijk ook haar Latijnse naam: Paeonia. Volgens verschillende Griekse mythes zou de jonge arts Paeon de plant zijn naam hebben gegeven.

Pioenentijd
In mei komen de eerste pioenen op de markt. Het seizoen loopt tot eind juni. Let bij de inkoop op de bloemknoppen; die moeten zacht aanvoelen en kleur tonen en het bovenste bloemblaadje moet los zitten.

Verzorging
Snijd altijd een stukje van de steel af en zet de bloemen op schoon water met snijbloemenvoedsel. Gebruik ook snijbloemenvoedsel en ververs het vaaswater twee keer per week en snijd telkens een stukje van de steel af.

Kwekersnieuws

een pioenenveld fotocredit 365dagenbloemen.nl

De pioenenteelt is heel seizoensmatig. Dat is bijzonder mooi: één maand knallen.

Vermeerderen van pioenen gebeurt door scheuren. In het najaar worden de wortels buiten geplant.

In het voorjaar verschijnen de kenmerkende scheuten boven de grond. Die groeien uit tot een stevig, groen gewas. De eerste twee jaar worden er geen bloemen geoogst, maar moet de plant sterk worden en groeien. In het derde jaar kunnen de eerste bloemen geoogst worden.

Tijdens de oogstmaand van de pioenen knipt de kweker twee keer per dag de rijpe bloemen. Daarna blijft er een groen gewas over waarin weinig lijkt te gebeuren. Maar ondergronds worden de knoppen voor het volgende jaar aangelegd. Het is dan belangrijk om de plant goed gezond te houden. In het najaar sterft de plant af en kan het gewas genieten van welverdiende winterrust.

Nog meer informatie? Bezoek de website van My Peony

0
    0
    Uw winkelwagen
    Your cart is emptyReturn to Shop