Respect, adoratie, bewondering voor mama’s bestaat al heel erg lang en komt ook in heel veel culturen voor. De Oude Grieken hadden al een soort Moederdag. Ze vereerden Rhea, de moeder der goden en ze vierden daarbij meteen ook de vruchtbaarheid. Maar Moederdag zoals wij die nu kennen, begon helemaal in het begin van de 20e eeuw in de Verenigde Staten.

Moederdag als nationale feestdag in Amerika

Anna Jarvis is de grondlegger van de moderne Moederdag. Zij begon in het begin van de twintigste eeuw met het inzamelen van medicijnen en voedsel voor moeders die het moeilijk hadden. Dat deed ze ter herinnering aan haar eigen moeder, die zich in de Amerikaanse Burgeroorlog ongelooflijk heeft ingezet voor moeders.

En zo ontstond Mother’s Day als een nationale feestdag, die gevierd zou worden op de tweede zondag in mei. Europa volgde een paar jaar later. Aan scholen werd gevraagd om Moederdag bij de kinderen aan te kaarten. En zo ontstond de traditie van briefjes, geschenkjes, knutselwerkjes … voor moeder. Vaders uitten hun respect voor moeder heel vaak met bloemen. Dit is nog altijd een mooie traditie.

Moederdag in het buitenland

In Argentinië is Moederdag gebaseerd op een christelijke feestdag: het hoogfeest Maria Moeder van God. Dit feest werd altijd gevierd op 11 oktober, totdat paus Paulus VI de dag verplaatste naar 1 januari. Tegen die tijd waren de Argentijnen al zo gewend aan een herfstige Moederdag dat ze het zo hebben gelaten.

In Frankrijk en Monaco vieren ze Moederdag altijd op de laatste zondag van mei, tenzij Pinksteren op die dag valt. In dat geval schuift Moederdag een weekje op en verwennen de Fransen hun moeder op de eerste zondag in juni.

In België vieren we Moederdag op twee verschillende data

In België is iets bijzonders aan de hand op Moederdag. Iedereen viert die dag op de tweede zondag van mei, net als Nederland en de Verenigde Staten. Maar in de stad Antwerpen hebben ze sinds 1913 een tweede Moederdag op 15 augustus, de katholieke feestdag Maria Tenhemelopneming.

Dat ze in Antwerpen Moederdag tweemaal vieren, danken de Belgen aan de Antwerpse kunstenaar Frans van Kuyck. Hij wilde graag een dag introduceren waarop de traditionele rol van de moeder in het gezin geëerd werd, omdat die door de modernisering van die tijd onder druk kwam te staan. En wat is dan een beter moment dan de dag waarop de moeder van Jezus werd opgenomen in de hemel?

Moederdag en bloemen

Waarom schenken we Moeder (of de plus-mama, oma, meter, de zorgende persoon) bloemen op deze dag?
Bloemen zijn een prachtige manier om emotionele boodschappen te verwoorden. Wat je met woorden niet kan uitspreken, kan je wel met bloemen doen. Bovendien maken bloemen instant blij. Ze toveren een stralende glimlach tevoorschijn.

Je kan kiezen voor de lievelingsbloemen van je mama, voor bloemen in haar favoriete kleuren of voor bijzonder geurende bloemen. Ook wat design betreft is er een grote keuzemogelijkheid. Traditioneel kiezen we voor een boeket, maar Atelier Sören Van Laer kan ook iets bijzonders creëren voor Moederdag: een bloemenhart, een geschenkdoos, een krans … De mogelijkheden zijn legio! Neem snel contact op met Atelier Sören Van Laer of bestel je bloemencadeau online!

0
    0
    Uw winkelwagen
    Your cart is emptyReturn to Shop